Dr.Bilal Durmaz

dr_bilal_durmaz@hotmail.com
TOKAT’TA SAĞLIK; NEREDEN NEREYE
17/06/2014

1979 yılında fakülteyi bitirdiğimde ilçenin tek doktoru olarak Reşadiye’ye atandım. O yıllarda bugün ilçe olan Başçiftlik, Yeşilyurt, Sulusaray gibi birçok yerleşim yerinde hiç doktor yoktu. Almus, Artova gibi küçük ilçelerde de  zaman zaman doktorların tayini, izin dönemi  gibi nedenlerle doktor bulunamazdı.

O yıllarda politikacılara gelen talepler genelde ”ilçemize doktor istiyoruz“  biçiminde olurdu. Doktorun niteliği, uzmanlığı söz konusu bile edilmezdi. Bir ilçede doktor bulunması politikacı ve mülki amir açısından başarı sayılırdı.  Bunun yanında Tokat Merkez’de bulunan Devlet Hastanesi temel branşlarla hizmeti sürdürmeye çalışırdı. Ortopedi,  Beyin Cerrahi, Anestezi, Radyoloji gibi branşların yokluğu diğer doktorların yaptığı fedakarlıklarla telafi edilmeye çalışılırdı.

Aradan geçen yıllar sağlık alanında ilimizde çok büyük değişiklikler ve iyileşmelere tanıklık etti. Tokat’a ilk gelen Kalp Damar Cerrahı Milliyet gazetesinin birinci sayfasında haber olmuştu. Bugün ise Tokat’ta Kalp Damar Sisteminin en komplike ameliyatları bile hem Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi hem de Özel Medical Park Hastanesinde başarı ile yapılabilmektedir. Üstelik SGK kapsamında,  günün her saatinde ve çok kolay ulaşılabilir niteliktedir.

Gebe kadınlarımız doğum aşamasına varıncaya kadar her kademedeki sağlık birimi tarafından defalarca kontrol edilmektedir. Doğumların neredeyse tamamı hastanelerde uygun şartlarda ve uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Her yeni doğan bebeğimize Çocuk  Hastalıkları uzmanları gerekli muayeneleri yapmakta, alınan topuk kanı ile olası hastalık ve sağlık problemleri en erken şekilde  çözüme kavuşturulmaktadr.

Neonatal, Çocuk ve Erişkin Yoğun Bakım hizmetleri ilimizde üst düzeyde ve hastanelerin birbiri ile koordinasyonu sağlanmak suretiyle verilmektedir.

İlimizde Tıp Fakültesi kurulmuş olması Tokat için çok büyük bir kazançtır. Bu yıl İnşallah 6 yılını da Tokat’ta geçirmiş ilk hekimlerimizi mezun etmenin haklı gururunu yaşayacağız.  Eksik olan branşların zamanla tamamlanması halinde sadece ilimize değil, çevre illere de hizmet verecek kapasitede bir Tıp Fakültesini çok geç olmadan görebileceğimize inanıyoruz.

İlimizde yaşayan annelerin, çocukların, yaşlı ve hastaların daha iyi koşullarda sağlık hizmeti alması için başta doktorlar olmak üzere her kademedeki sağlık çalışanları büyük fedakarlık ve emek sarf etmektedir.

Dr. Bilal DURMAZ

Tokat Tabip Odası Başkanı