Neden Tabip Odası?

Değerli Meslektaşımız
Ülkemiz sağlık sisteminde son yıllarda önemli değişiklikler olmakta ve olmaya devam etmektedir. Bu hızlı değişim ve dönüşüm sürecinde hekimlerin meslek örgütü olan Tabip odalarının işlevi daha da artmaktadır. Aşağıda meslektaşlarımızın ara ara sordukları ya da akla gelebilecek bazı sorulara cevaplar verilmiştir. Burada yer almayan sorular için tabip odamız yönetim kurulu üyelerinin her zaman bir telefon uzağınızda olduğunu hatırlatıyoruz.

Üye olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Onlardan dileğimiz üye olmayan meslektaşlarımızı yönlendirmeleridir.

Üye olmayan meslektaşlarımız için ise:
Lütfen öncelikle aşağıdaki notları okuyunuz. Üye olmayı düşünüyorsanız odaya bir telefon etmeniz yada bir e-posta göndermeniz yeterlidir. Geri kalan işlemler tabip odamızca yürütülecektir.

ODA ÜYELİĞİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1-Neden Tabip Odasına üye olmalıyım?
Gelişmiş ülkelerde sivil toplum örgütleri toplumlarda çok önemli yer tutmakta ve gerek ilgili olduğu kişi ve kurumlar gerekse ülke sorunlarının çözümünde anahtar rol oynamaktadırlar. Hekimler için sivil toplum kuruluşu üyeliği mesleğinin gerektirdiği özellikler nedeniyle daha da önemlidir. Esasen bir hekim öncelikle bölge tabip odasına üye olduktan sonra aynı zamanda uzmanlığı ile ilgili derneğe de üye olmalıdır. Üyelik bu örgütlerin gücünü artıracak, mevcut ve ilerde çıkabilecek sorunlarda çözüm gücü artacaktır.

2-Üyelik için yapılması gerekenler ve gerekli belgeler nelerdir?
Oda üyeliği için diploma yada çıkış belgesi fotokopisi, nüfus cüzdan örneği, çalıştığınız kurumla ilgili çalışma belgesi gerekmektedir. Ayrıca kimlik isteniyorsa iki, istenmiyorsa bir adet de fotoğraf lazımdır. Üye olmak için telefonunuz yeterlidir. Oda çalışanı belgeleri daha sonra kurumunuzdan gelip alacaktır. Üye olanlar için bir üyelik formu doldurulmaktadır.

3-Üyelerin yükümlülükleri nelerdir.
Temel olarak oda üyeliğinin; yılda bir kez ödenen aidat ve iki yılda bir yapılan seçimlere katılım dışında yükümlülüğü yoktur ancak hekimlerimiz gönüllülük esasına dayalı olarak tabip odasında çalışabilir ve çeşitli kollarda faaliyet gösterebilir. Oda aidatları son derece düşüktür. Kamuda çalışan ve ikinci bir işi olmayan hekimlerimiz: 150 TL/yıllık, Özelde çalışan, işyeri hekimliği vb. yapan hekimlerimiz ise 235 TL/yıllıkdır.
Ayrıca ilk kez bir tabip odasına üye olanlardan 50 TL ilk kayıt ücreti alınmaktadır. Uluslar arası geçerliliği olan Doktor Kimliği ücreti ise 34 TL dir.
Değerli arkadaşlar: Görülmektedir ki oda aidatları hele de aylık düşünürseniz komik rakamlardır. Böyle olmakla birlikte tabip odamızın ayakta kalması bu aidatlara bağlıdır.

4-Aidatları nasıl ödeyeceğim?
Aidatlar kamu alacağı kapsamında olduğundan alınması yasal zorunluluktur. Zaten gördüğünüz gibi çok düşük olan bu aidatların miktarından ziyade ödenmesi sorun olmaktadır. 2010 yılına kadar Kamuda çalışan hekimlerimiz için mutemetlikle yaptığımız görüşmeler sonucu maaştan kesme, diğer üyelerimiz için ise elden toplama, bankaya yatırma yöntemi kullanılmakta idi. Yeni gelişmeler sonucu artık maaştan kesme yapılamadığından aidatlar oda görevlisi tarafından kurumunuz ziyaret edilerek elden toplanabileceği gibi, banka hesap numaralarımıza havale yada EFT yoluyla gönderilebilir. Elbette ki banka hesabına yatırılabilir ve odaya gelinerek elden de ödenebilir.

NOT: Aidatlarla ilgili bir başka sorun da bölgeden ayrılma durumlarında aidat borçlarının birikmesidir. Odamız için aylık güncelleme yapılarak ve bölgeden ayrılan arkadaşlara bilgi verilerek bu durum yaşatılmamaktadır.

5-Odaya üye olmanın bazı avantajları var mı?
Oda üyelerinin yararlanacağı bazı hizmetler şunlardır:
*Odamızca düzenlenecek hizmet içi eğitimlere ücretsiz (ya da indirimli) katılım.
*Odamızca düzenlenecek ücretli / ücretsiz sosyal etkinliklerden öncelikli yararlanma hakkı
*SMS sistemine yapılacak kayıtla duyurulardan haberdar edilme
*Uluslar arası geçerli ve nüfus cüzdan yerine de kullanılabilen doktor kimlik kartı alabilme,
*İşyeri hekimliği, turizm hekimliği, spor hekimliği gibi kurslardan haberdar edilme ve katılabilme hakkı,
*Çalışma ortamında yaşanacak idari / hukuki sorunlarda odadan yardım alma…
Odamız yaşayacağınız idari sorunlarda size yardımcı olacaktır. Hukuki sorunlarda daha işlevsel yardımcı olmak amacıyla bir oda avukatı tutulmak istenmekte ancak odamızın şu andaki mali durumu buna izin vermemektedir. Yine de yaşanacak hukuki sorunlarda odamız bilgilendirici ve yönlendirici destek verecektir. (Üyelerimiz talep ettiğinde gerekirse ortak karar verilecek bir ek ücret alınarak hukuk bürosu kurulabilecektir.)   Avukat tutulabildiği durumda ise yaşayacağınız sorunlarda size hukuki profesyonel yardım da yapılacaktır)
*Odamıza gelen yayınlardan yararlanma,
*Odamızın anlaşacağı kuruluşlardan indirimli alışveriş imkanı…

DEĞERLİ MESLEKTAŞIMIZ
Eksiksiz tüm hekimleri bu çatının altına bekliyoruz. Odamızı daha da güçlendirmek, geleceğe birlikte yürümek için yapmanız gereken sadece bir telefonla odayı arayarak üye olmak istediğinizi belirtmenizdir.

Banka Hesabı:
Ziraat Bankası Tokat Şubesi